Wijnverhaal

Proberen

Highlights van 2024

Een nieuw jaar, een nieuwe wine-up!

Met het nieuwe jaar in zicht leek het me leuk om de traditie van vorig jaar voort te zetten en terug te blikken naar een aantal hoogtepunten dit jaar wat betreft de wijnen die ik geproefd heb. Van iconische producenten zoals Vincent Dauvissat tot historische wijn, ruim dubbel zo oud als ik zelf: dit is mijn wine-up van het afgelopen jaar!

Dankbaar voor al het moois wat ik dit jaar geproefd heb en nu al benieuwd naar wat er volgend jaar komen gaat. Fijne jaarwisseling en santé!

Wijnreis Alsace: enkele hoogtepunten

Het is begin augustus 2024, de zon schijnt maar het is niet bloedverziekend heet en ik begeef me op een elektrische fiets midden tussen de wijngaarden van de Elzas. Wat wil een mens nog meer? Nou dit dus:

  • Vincent Dauvissat  |  Chablis  |  2015
    Oeps, beginnen we gelijk met iets wat niet uit Alsace komt. Máár, wel daar gedronken en compleet door omver geblazen. Dauvissat stond al even op mijn lijstje. Als Chablis fan wil je toch de topproducenten eens in het glas gehad hebben (Raveaeau volgend jaar van de bucketlist? Fingers crossed).

    Bij de eerste seconde dat mijn neus zich aan de rand van het glas begaf, wist ik het direct. Dus DIT is mineraliteit in wijn. Zoals in deze wijn had ik dat nog nooit ervaren. Aroma’s van oesters, rechtstreeks uit de woeste zee getrokken, vers geperste citroen maar daarnaast ook een zekere romigheid en vulling. Waanzinnig.

  • Famille Hugel  |  Pinot Gris Sélection de Grains Nobles  | 1999
    De proeverij bij Hugel sloten we af met deze klapper. Het eerste wat ik opschreef: ‘Jam, jam, jam! Dit wil je op een croissant!’ Zo intens, zo’n ongelofelijk volle textuur maar dat wel in combinatie met verrassende zuren, een eindeloze afdronk en honing, krenten en marmelade aroma’s. Kortom; een feestje.

  • Marcel Deiss  |  Schoenenbourg Grand Cru  |  2018

    Riesling is heer en meester op de stijle helling van Schoenenbourg en daar ben ik geheel niet vies van. Maar zoals het Marcel Deiss betaamt, staat er ook hier en daar wat Muscat en Pinot Gris. Heel rijk en gestructureerd, maar geen moment log of zwaar, met sprekende Riesling zuren en een comfortabel restzoetje.

    Aroma’s van peer, perzik, honing en kruidigheid en zelfs een vleugje peper. Een beetje Botrytis treedt hier vrijwel altijd op. Wat een concentratie en een verbluffende balans. Deze wijn is gemaakt voor de toekomst, ik zou dit graag nog eens op een leeftijd van zo’n 30 jaar proeven.

Benieuwd naar de rest van deze reis? Ik heb er een heel artikel over geschreven vol tips, deze vind je hier!

Geproefd voor de WSET Diploma Course

Ik heb er nog niet zoveel over gedeeld realiseer ik me, maar ik ben dit jaar in september begonnen aan de WSET Diploma Course. In het kader van de studie wordt er natuurlijk het een en ander geproefd. Een aantal wijnen die er voor mij uitsprongen, zij het zelf geproefd of tijdens een van de lessen.

  • Louis Jadot  |  Pernand-Vergelesses  |  Premier Cru En Caradeux – Clos de la Croix de Pierre  |  2014
    Geproefd tijdens een studie sessie alleen thuis (en later met de proefgroep): Bourgogne vs de rest. Heerlijk ontwikkeld, elegant, slank maar wel nog met prachtig fijne tannines. Fun fact: vorig jaar tijdens een Louis Jadot masterclass heb ik de witte wijn uit exact dezelfde wijngaard geproefd!

  • Domaine Huet  |  Vouvray Le Haut-Lieu – Demi-Sec  |  2015
    Dit was het moment dat ik mij realiseerde dat ik te weinig Loire drink. En algeheel te weinig Chenin ook trouwens. Tijd voor ‘Make Chenin great again’? Geweldige balans tussen zoet en zuur. Een wijn met spanning maar ook vulling en rijkdom, heerlijk rijp, ontwikkeld fruit. Dit wil je.

  • Georges Vernay  |  Côte-Rôtie – Blonde du Seigneur  |  2019
    Zo jong en nu al waanzinnig. Ik zal heel eerlijk zijn en toegeven dat tot op heden het vlezige karakter van Noord-Rhône Syrah mij wel eens heeft tegengestaan. Nou, hier niet hoor. Had blijkbaar de juiste nog niet geproefd, want nu ben ik om. Concentratie, donker, robuust maar toch weer die zuren, elegantie en iets subtiel floraals. Hier blijf je aan ruiken en ook dit wil je over tien of zelf twintig jaar weer eens proeven.

  • Weingut Haart  |  Mosel – Piesporter Goldtröpchen – Spätlese  |  2018
    We proefde tijdens de les met Romana Echensperger MW (wát een geweldig mens!) de hele line-up aan predikaten, en eigenlijk waren ze allemaal net zo mooi. De spätlese zou ik zelf eigenlijk gewoon altijd in huis willen hebben, dit is gewoon geweldig.

  • De bourgogne les met Romana
    Ja, hier was niet één duidelijke winnaar. maar aan aantal die eruit springen zijn Chablis Grand Cru Bougros 2020 van Billaud Simon, Puligny-Montrachet Premier Cru Hameau de Blagny 2015 van Domaine Comtesse de Chérisey, Vosne-Romanée Premier Cru Les Suchots 2016 van René Cacheux en de meest verrassende vond ik misschien wel de Volnay Premier Cru 2019 van Marquis d’ Angerville met zijn ijzer/bloedachtige karakter (ja het spijt me, zo smaakte het écht).

Wijnreisje naar Verona

Door Picenum werd ik uitgenodigd om naar Verona te gaan om bij verschillende producten te gaan proeven. Om kennis te maken met de regio, opkomende producten, te bepalen wat de moeite is om naar Nederland te importeren en gewoon omdat het kan.

Hier hebben we een geweldige nieuwe producent ontdekt, de jongste wijnmaakster van Valpolicella: Elettra Gugole van het domein San Dionigi. Met een vermogende familie waar de mooiste flessen dagelijks (the dream!) op tafel verschijnen en een sterrenchef als vriendje is het niet zo gek dat deze meid smaak heeft. En dat merk je in de wijnen terug. Complete natuurwijn overigens, maar loepzuiver, energiek en gelaagd. Ik ben fan. Er liggen nog twee flessen van haar amfora gerijpte rosé in mijn klimaatkast te wachten op hun beurt. Binnenkort in Nederland te vinden, drie keer raden waar.

Daarnaast bezochten we Bellalasta, ook een minimalistische wijnmaker maar dan eentje die het traditionele geluid van de regio laat horen, met focus op de Amarone en Ripasso. Zie met het huidige klimaat maar eens voldoende frisheid te behouden voor balans, maar hier lukt het ze. Niks gecultiveerde gisten. Pollen van de eigen bijen bevatten net zoveel gisten en werkt net zo goed om je Amarone droog te vergisten. Maar dan wel lekker met de gisten uit de wijngaard in plaats van uit een pakje. Je moet het maar verzinnen. Maar het meest bijzondere was de witte wijn uit 1961 die eventjes voor ons uit de bibliotheca werd meegesnoept. Pure walnoot heaven

Losstaande toppers

Daarnaast zijn er op fijne momenten, in goed gezelschap ook een aantal mooie wijnen geproefd. Ik denk aan een proeverij oude jaargangen Cuvee Signature van Betuws Wijndomein, het voor het eerst proeven van Chateau Musar met oud collega’s, een 100% Petit Meslier Champagne, heerlijke hapjes en gezelligheid gecombineerd met Meursault 1e cru Blagny, een avondje Clemens Busch Vom Blauen Schiefer, met de ene proefgroep een flesje François Cotat, met de andere proefgroep een prachtige Bourgueil en onlangs nog Meursault les Narvaux bij Wijnbar Vindict. Het nieuwe jaar luidt ik overigens in met de Roger Manceaux Héritage millésime Champagne uit 2011, een van m’n favorieten zoals je hier uitgebreid kunt teruglezen. 

Op naar een mooi 2025!

Ik wil allemaal een bruisend 2025 wensen! Op naar naar nog meer moois op de proeftafel. Vorig jaar concludeerde ik dat Riesling, Champagne, en beide kleuren Bourgogne (en alternatieven hiervoor) favorieten waren, en stelde mezelf de vraag hoe dat dit aankomende jaar zou zijn.

Ik zie nog weinig verandering in dit patroon geloof ik. Zuren blijven voor mij toch vaak het belangrijkste element in wijn en staat in al deze cool-climate voorbeelden centraal. Wel is mijn horizon wat breder geworden, zoals mijn nieuwe fascinatie voor Chenin Blanc, maar ook her en der wat zoetere voorbeelden die vorig jaar niet zo’n rol speelde. 

Ach, aan het einde van 2025 hoor je vanzelf wel in welke kant ik mezelf ontwikkeld heb. Verder brengt de jaarwisseling voor mij ook een andere wisseling met zich mee. Per januari start ik namelijk als sommelier bij Restaurant Maeve* in Utrecht! Dus mezelf ontwikkelen gaat aankomend jaar wel lukken denk ik, ook op wijnvlak. Ik houd jullie op de hoogte.