Wijnverhaal

Wijnverhaal icoon

Proberen

Highlights van 2023

Een ontzettend mooi jaar wat geproefde wijnen betreft

Met het nieuwe jaar in zicht leek het me leuk om terug te blikken naar een aantal hoogtepunten dit jaar wat betreft de wijnen die ik geproefd heb. Van premier cru Bourgogne uit 2001 tot wijn gerijpt op de zeebodem: 2023 was voor mij een uitzonderlijk jaar. 

Ik ben dankbaar voor al het moois wat ik geproefd heb en hoop dit lijstje volgend jaar te overtreffen. Gaat een uitdaging worden vrees ik. Komt ‘ie hoor!

Bourgogne proeverij Louis Jadot

In het voorjaar, op 19 april om precies te zijn, was ik op uitnodiging van Kwast Wijnkopers aanwezig bij een proeverij van Louis Jadot. De mooiste Bourgognes kwamen langs op de proeftafel. Een paar hoogtepunten:

 • Nuits-Saint-Georges – Les Boudots  |  Premier cru  |  2019
  Oef dit is wel heel fijn, maar ergens ook ontzettend zonde. Ondanks dat de wijn nu al wel op dronk is (het was een warm jaar) was hij over 10 jaar nog mooier geweest. Ik heb deze wijn later nog eens kunnen proeven en was wederom positief verrast. Veel frisheid maar ook power, fijn rood fruit (aardbei, kers) mooi in balans met de kruidigheid (peper, kruidnagel) en zijdezachte tannine.
 
 • Puligny-Montrachet – Les Folatieres  |  Premier cru  | 2001
  Noten, boter, gekonfijt geel fruit, vanille. Heel intens. Bijna zoet in de neus, zelfs iets tabak. Ontzettend veel frisheid trekt de boel weer recht, met springlevende zuren. Gigantisch lange afdronk.
   
 • Beaune – Clos des Ursules  |  Premier cru  |  2001
  Veel ontwikkeling in de neus. Bosgrond, paddestoelen maar ook wat warme specerijen en vijg. Ook tabak, chocola en wat animaals van leer komt voorbij. Je blijft maar ruiken. De zuren zijn volledig opgegaan in de wijn en tonen zich heel subtiel. De afdronk is intens en lang.

Verticale Barolo proeverij Vietti

Zo’n twee weken eerder, eind maart, was ik op uitnodiging van Residence Wijnen bij een verticale Barolo proeverij van Vietti. We proefde in totaal 8 wijnen, verdeeld over twee flights.  

De eerste flight bestond uit de ‘gewone’ nebbiolo Perbacco 2019, naast Barolo Castiglione 2019 en Barolo Castiglione 2018.

De tweede flight proefde we Barolo Lazzarito 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019 naast elkaar. De 2014 en 2017 sprongen er in positieve zin bovenuit. Die eerste vanwege zijn oudering, de 2017 vanwege zijn rijpheid door de warme weersomstandigheden dat jaar. Ik wil naar Piemonte.

Wijnspijs proeverij bij Creation 

Wie mijn laatste artikel heeft gelezen zal dit niet verbazen, maar tijdens de proeverij bij Creation Wines in Hemel-en-Aarde Ridge, Zuid-Afrika kwamen er ook een aantal pareltjes voorbij hoor. 

We hebben vrijwel de hele line-up geproefd, van de Estate Range en Reserve lijn tot aan de absolute top: The Art of Creation. Mijn twee favorieten waren The Art of Chardonnay en The Art of Pinot Noir. Beide afkomstig van een klein onderdeel van een single vineyard en beide waanzinning. Lees het hele artikel voor het uitgebreide vehaal!

Losstaande toppers

Los van deze geweldige proeverijen komt er natuurlijk ook nog wel eens een leuke fles voorbij. Een klein overzichtje:

 • Vega Sicilia – Valbuena °5  |  Ribera del Duero  |  2012
  Tabak & chocola met nog een heerlijke vleug rood fruit, een beetje van die ingemaakte kersen zoals wat je in een bonbon vindt. Algeheel was het dus eigenlijk een bonbonnetje.

 • Roger Manceaux – Heritage  |  Champagne  |  2009 & 2011 
  Champagne kan in deze lijst natuurlijk niet ontbreken! Ik kies voor mijn favoriet tijdens mijn Champagne tripje, de heerlijk rijke Heritage van Roger Manceaux. Inmiddels ook de 2009 geproefd en ook dat was weer genieten. Zie mijn Champagne verslag voor de proefnotitie!

 • Attis – Mar  |  Rias Baixas  |  2016
  Gerijpt op de zeebodem, met restanten van oesterschelpjes op de fles om het te bewijzen. Deed in de neus denken aan ontwikkelde riesling. Had echt wat tijd in het glas nodig, maar wat een spannend glas! Scherpe zuren en mineralen, maar ook honing en gekonfijt fruit. 
 •  
 • Vin Blanc de Palmer  |  Bordeaux  |  2016
  Okeeee, toegegeven, dit heb ik nog nét aan het einde van vorig jaar gedronken, maar wilde hem toch even noemen. Niet in de ideale setting en gehaast geproefd, maar mooi was het wel. Fijne balans tussen zuren en een vleugje romigheid, met aroma’s van witte bloesem, lychee, groene appel en amandel. De prijs/kwaliteit verhouding is niet in orde wat mij betreft, maar los van het prijskaartje is het wel een mooie wijn.

 • Olivier Rivière – Mirando al Sur  |  Rioja  |  2019
  Leuk gelaagd glas. Oxidatief maar ook fris. Gigantisch dik maar ook precies. Goeie zuren maar ook veel boter. Hier wil je bij eten. Lekkere riviervis, zwemmend in beurre. 

Op naar een mooi 2024!

Ik wil jullie allereerst fijne feestdagen en een bruisend 2024 wensen! Hopelijk proeven we dan weer zoveel moois. Nu ik deze lijst zo voorbij zie komen begint zich toch een soort rode lijn te vormen van mijn smaak van het afgelopen jaar. Het valt op dat stevig wit dit jaar de boventoon voert. Al moet ik zeggen dat ik ook een zwak heb voor ontwikkelde, rijpere rieslings en de elegantie van pinot noir. En natuurlijk blijft Champagne favoriet. Kortom: cool climate all the way! Ik ben benieuwd hoe mijn smaak zich het aankomende jaar ontwikkelt.

Een kleine disclaimer: helemaal dikdoen is dit natuurlijk, ik hou er eigenlijk helemaal niet van. Zo’n 90% van deze wijnen heb ik kunnen proeven door mijn (vorige) werk en niet omdat ik zelf een kelder vol heb liggen (ik blijf dromen).  

Daarnaast hoeft het ook heus niet altijd onbereikbaar en onbetaalbaar te zijn. Ik heb bijvoorbeeld in de categorie stevig wit net zo veel genoten van de Chardonnay Unfiltered van Norman Hardie (Canada), de Reserve Chardonnay van Creation Wines (Zuid-Afrika) of de Stiegelmar Höchacker (Oostenrijk) en dit is toch allemaal ietsjes zachter geprijsd.