Wijnverhaal

Wijnverhaal icoon

Proberen

Wijnverhaal on tour: Champagne

Champagne, de bakermat van mousserende wijn

Het ligt echt bijna om de hoek en toch was ik er nog nooit geweest: Champagne. Toegegeven, 5 uur rijden is niet echt om de hoek, maar je snapt wat ik bedoel. 

Ik ben echt liefhebber van Champagne, dus was het hoog tijd om eens een bezoekje te brengen aan deze bruisende regio. In dit artikel neem ik je mee op wijnreis!

De eerste dag: here we go

De wekker ging op een ongoddelijke tijd, de to-go koffie is gezet en de croissants zijn ingepakt: klaar om te gaan. Na een korte lunch stop (zie onderstaande foto) in een verlaten Frans dorpje (Ham-les-Moines blijkbaar, heb het even opgezocht. Remind me: waarom is er letterlijk niks te krijgen aan de snelweg in Frankrijk?) ongeveer anderhalf uur van Champagne verwijderd kwamen we al vrij snel aan in Épernay, onze uitvalsbasis dit weekend. We verblijven in Bubble8, op aanraden van Nadien van Le Club des Vins, en het is werkelijk een fantastische plek. Op loopafstand van de Avenue de Champagne en een handjevol gezellige eetplekjes, een bakker en eigenlijk het hele centrum.

Na de tassen gedropt te hebben besluiten we gelijk door te gaan naar die avenue om van onze eerste coupe te genieten. En wel bij LeClerc Briant. Die eerste rosé Champagne heeft de toon voor het weekend gezet, we hebben de smaak te pakken. ‘We’ is overigens moeders en ik. Samen met mijn moeder heb ik WSET 2 gevolgd dus het was hoogtijd voor onze eerste wijnreis samen. 

Dag twee: plukken en proeven

Na een goede koffie en lekker ontbijtje gehaald te hebben bij de lokale boulangerie, rijden we richting Vertus, een premier cru in de Côte des Blancs. Samen met Karen van Amorescence gaan we de wijngaarden van vigneron indépendant (kleine onafhankelijke en bovenal authentieke wijnboer) Charles-Henri Dupont ontdekken. 

We wandelen door de wijngaarden, ontmoeten de wijnmaker en helpen met de pluk die in volle gang is. Na een tijdje zwoegen in de wijngaard vraagt Karen of we dorst hebben gekregen en niet eens iets wilde proeven. Wie mij kent weet mijn antwoord op zo’n vraag. De uitklap tafel komt uit de kofferbak tevoorschijn en de koelbox gaat open. 

We beginnen met een amuse van rivierkreeftjes, grapefruit, frisse komkommer en huisgemaakte cocktailsaus in combinatie met de Extra Brut Blanc de Blancs. Wát een frisheid! Perfect om mee te beginnen. Uiteraard werkt ons uitzicht over de wijngaarden niet tegen. 

We rijden terug naar de HQ van de wijnmaker, niet veel meer dan een woonkamer en keuken. Buiten staan de camping tafels al klaar om de hardwerkende plukkers van een stevige lunch te voorzien. Wij nemen binnen plaats aan een schattig gedekt tafeltje, midden tussen de hectiek van de familie die de lunch voor alle plukkers aan het verzorgen is. Karen schotelt ons gang na gang, simpele maar écht pakkende smaakcombinaties naast de Champagnes van het huis voor. 

Inmiddels vraag ik me af hoe ik veilig terug naar ons appartement rijd, maar volgens Karen is dit geen enkel probleem, we eten immers bij de wijn: dat telt niet. Gerustgesteld genieten we verder. We proeven onder andere een rijpe, iets zoete, vintage Champagne uit 2009, de houtgrijpte top-cuvée Initium en de rosé Champagne. Allemaal in combinatie met de lokale keuken, van de witflora kaas tot gebak als afsluiter toe. 

Helemaal content rijden we terug richting Épernay om nog eens neer te strijken aan de avenue en van een goede coupe te genieten. Deze keer bij Collard-Picard waar we een strakdroge, volfruitige 100% meunier kiezen.

Dag drie: Reims en de kelder in

Vandaag staat Reims op de planning. We rijden naar een parkeerplaats buiten de stad, downloaden onderweg de Uber app en stappen vanaf de parkeerplaats in de taxi richting het centrum (want geen zin om de milieuregels en bijbehorende stickers voor het centrum van Reims uit te zoeken). Eenmaal aangekomen gaan we eerst naar de grote overdekte markthal van Boulingrin, tip van Karen.

Het is een drukte van jewelste. Waar we gister nog het idee kregen dat elke Fransoos dagelijks uiteten gaat, lijkt het of iedereen hier zijn boodschappen haalt om vandaag toch maar eens zelf de keuken in te duiken. Vlak naast deze hal ligt onze volgende stop: Le Clos, een hippe binnenplaats waar elke dag een andere Champagne van de dag geschonken wordt, vaak onder het genot van live muziek. Hier proeven we de blanc de blancs van Ruinart.

Maar we moeten door, want we hebben een bezoekje gepland staan bij Roger Manceaux. Wederom een kleinere producent. Waar we gister nog druk waren met de oogst, zagen we vandaag de andere kant van het verhaal – de kelders! We kijken toe hoe de druiven binnengebracht en geperst worden, krijgen een rondleiding, ontmoeten de wijnmaker en na dat alles is het natuurlijk tijd om te proeven. 

Hier ervaren we juist vooral de andere kant van het spectrum, stevigere, stoerdere Champagnes met pinot noir in de hoofdrol. Het hoogtepunt van de proeverij was voor mij toch wel de Héritage millésime uit 2011. Na houtrijping van de basiswijn (voorouders van de wijnmaker waren immers vatenmakers, dus een knipoog naar het houten vat kon niet ontbreken) en negen jaar rijping op de lie is een enorm rijke Champagne ontstaan. Met aroma’s waar menig bakker jaloers op wordt. Toch mooi in balans met knisperend frisse zuren, mede doordat malolactische omzetting bewust is voorkomen. Kortom: genieten. 

Met volle kofferbak zijn we terug gereden om toch nog even de toeristische tour met het treintje door Épernay mee te pakken, langs alle grote huizen. We eindigen de dag bij het binnenplaatsje tegenover ons appartement om te dineren. 

Dag vier: aan al het moois komt een einde

Helaas waren we maar een weekend weg, dat vliegt natuurlijk voorbij. We wandelen nog een laatste keer naar onze, inmiddels vaste, boulangerie om croissantjes in te slaan en te genieten van een kop koffie en jus d’orange. Daarna gaan we nog snel even langs 520, een wijnwinkel vol met écht alles wat je wil hebben. Van de grote namen in Champagne zoals Krug, tot aan de mooiste Bourgognes en Bordeaux – heel Frankrijk is vertegenwoordigd. We nemen nog enkele leuke flessen mee voor het thuisfront en pakken de auto in.

Karen komt nog even langs om de toch al volle kofferbak verder aan te vullen met twee dozen van Charles-Henri Dupont Champagne en we beginnen voldaan aan onze terugreis.