Wijnverhaal

Wijnverhaal icoon

Combineren

Welke wijn bij... Pasta carbonara

Romig, rijk en hartig. Wat wil een mens nog meer?

Pasta carbonara blinkt eigenlijk echt uit in eenvoud, en is daarmee een uithangbord voor alles waar de Italiaanse keuken voor staat.

Een mooi gerecht als dit verdient natuurlijk ook een mooie wijn. In dit artikel kom je erachter wat mooi combineert!

Authentieke Italiaanse carbonara

Men neme tagliatelle, eieren, guanciale (wangspek), en pecorino romano (en/of parmigiano – mag ook) en voor je het weet staat er een heerlijke carbonara op tafel. Uitgesproken romig en hartig en dan ook nog met ei; best een uitdaging om mooi in balans te blijven met wijn. 

Rood

De tannines in rode wijn botsen met het ei en kun je dus het beste vermijden. Als je wel voor rood wil gaan: het kan wel. Kies dan voor wijnen met weinig tannines en voldoende zuren. Denk aan pinot nero uit Trentino of een mooie Beaujolais bijvoorbeeld.

 

Wit

We zoeken idealiter naar wijn met overeenkomsten met het gerecht, dus: een hartig karakter en wat romigheid. Daarnaast zijn voldoende zuren verfrissend zodat het geheel niet te zwaar wordt. Stevige houtrijping kan gaan botsen met de eieren en kun je dus beter vermijden. Wat dan wel? 

Laten we met de Italiaanse opties beginnen. Mijn favoriet: witte Etna. Vulkanische bodems leveren een rokerig karakter, goede zuren en volle body. Genieten! Ook heel leuk is ribona, een bijna uitgestorven lokaal druivenras uit het zuiden van Le Marche in het midden van Italië. Hier vinden we een fijne balans tussen fruit en hartigheid met daarnaast spannende zuren. Nog leuker is deze premium ribona met fantastische prijs/kwaliteit verhouding en net iets meer romigheid door de lie rijping. Dikke tip!

Als we buiten Italië kijken komen we bijvoorbeeld uit op muscadet met zijn ziltigheid, mooie zuren en wat lie rijping voor een vleugje romigheid. Maar ook witte Bordeaux met een hartig randje en uitgesproken romigheid als gevolg van subtiele houtrijping combineert fantastisch. 

En nu… combineren maar!

Of je nu gaat voor de klassieke carbonara of er een eigen twist van maakt: deze wijnen gaan allemaal fantastisch combineren. Proost, of beter gezegd; cin cin! Laat je me weten welke het is geworden? Deel het vooral door me een berichtje te sturen of te taggen op Instagram.

Ook wanneer je een vraag hebt over welke wijn het beste past bij een gerecht, let me knowIk ben altijd benieuwd naar jouw wijnverhaal.