Wijnverhaal

Wijnverhaal icoon

Combineren

Welke wijn bij... Carpaccio

Je kan ontzettend veel kanten op

Carpaccio, zo simpel maar toch ook zo ontzettend lekker. In dit artikel vertel ik je welke wijn (inclusief linkjes) je hier het beste bij serveert, en waarom.

Ik zal alvast verklappen, je kunt heel veel verschillende kanten op.

Carpaccio met stevig wit, rosé of licht rood

Ja het is echt waar, je kan met carpaccio alle kanten op. De ene carpaccio is ook de andere niet. We gaan voor het gemak even uit van de meest populaire variant: dungesneden rauwe rundercarpaccio met romige dressing, parmezaanse kaas en zowel frisse als rijpere garnituren zoals kappertjes, zongedroogde tomaat en pijnboompitten. 

 

Stevig wit

Denk aan houtgelagerde chardonnay mét goeie zuren, zoals de Stiegelmar Höchacker uit Oostenrijk, Norman Hardie uit Canada of Creation Estate uit Zuid-Afrika. 

Een mooie Nederlandse houtgelagerde witte wijn zoals de Cuvée Barrique van het Betuws Wijndomein is natuurlijk ook altijd een leuke, verrassende optie. Tot slot kun je het ook in Italiaanse sferen houden (daar komt carpaccio immers oorspronkelijk vandaan) met een Soave Classico.

 

Rosé

Die zag je misschien niet aankomen, maar rosé combineert vaak heel leuk met een frissere carpaccio. Kies voor een kruidige Provence zoals Chateau du Seuil of Chateau de Rimauresq. Een iets stevigere variant zoals de Italiaanse Costa Ripa met een beetje houtrijping kan ook leuk combineren.

 

Licht rood

De tijd van ‘verplicht’ rood serveren bij een vleesgerecht ligt gelukkig achter ons, maar in dit geval kan het wel. Zoek het wel in rode wijnen met voldoende zuren voor frisheid, zoals Etna Rosso, Mencía uit Spanje of een ‘gewone’ Valpolicella (dus geen ripasso of amarone) uit Venetië. Een pinot noir is ook altijd een veilige optie. Ik zou dan kiezen voor een frissere Duitse variant, hier spätburgunder genoemd, uit het koele Ahr gebied. Bijvoorbeeld de Purist van Adeneuer. 

Wil je echt iets verrassends? Dan kun je ook kiezen voor een vrij droge, rode Lambrusco zoals deze. Verfrissend maar met bite en dan ook nog eens met bubbels: ik zeg doen!

 

En nu… combineren maar!

Laat de carpaccio smaken en serveer er iets lekkers bij. Heb je een geweldige wijnspijs combinatie gemaakt, deel het vooral door me een berichtje te sturen of te taggen op Instagram

Ook wanneer je een vraag hebt over welke wijn het beste past bij een gerechtje, let me knowIk ben altijd benieuwd naar jouw wijnverhaal.